Hírek

Dánszentmiklós 99

Önrendelkezés, autonómia...1919. ápr. 3. Ezen a napon Alberti községtől Dánszentmiklós puszta elszakadt és uj községgé alakult 2008 lakossal. - PML, XVI. 2. 122/1919.

1 hozzászólás

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
  • villicus
    Ahogy a jegyző látja...

    [57] 1918. december 14.

    Kollár Mihály irsai jegyző a monori járási főszolgabírótól a forradalmi helyzetre való tekintettel a nemzetőrség napidíjának sürgős utalványozását kéri.

    Főszolgabíró Úrnak!

    A csatolt kimutatások felterjesztése mellett tisztelettel jelentem, hogy Irsa községben a f. évi 1-től ll-Íg az 1. alatt csatolt névjegyzékben feltüntetett egyének teljesítettek nemzetőri szolgálatot és összesen 8980 kor. költség merült fel. A f. évi nov. 11-22-Íg a 2/a csatolt névjegyzékben feltüntetett egyének teljesítettek szolgálatot s összesen ezen időre 8760 kor. költség merült fel, a f. évi nov. hó 22-től pedig a 3. alatt csatolt névjegyzékben feltüntetett egyének teljesítenek szolgálatot napi 10 kor. zsold mellett, amely nov. hó 23-tól decz. hó 22-ig 26 személy (á 10 K) 7800 kor. tesz ki.

    Végül van a csendőrség mellé szervezve egy 22 főből álló nemzetőri csapat, amelynek hatásköre mintegy 28000 hold területű Dános, Mikebuda és Czeglédbercelre terjed ki Irsa és Albertin kívül, amelynek költsége nov. 12-30-ig 6792 K 88 fill, tesz ki. - Amidőn ezen összegek szíves kiutalását kérem nem győzöm eléggé hangsúlyozni azt, hogy Irsa község volt és még ma is a legnagyobb tűzfészek a lefolyt forradalmi időben, mert községünkben 6 üzletet, 5 magán lakást és az állomási épületet (raktár helyiséget és vonatokat) raboltak ki nov. hó 1-én s ezenkívül felgyújtották a vasúti raktárt és egy lakóházat.

    De még ma is állandó rettegésben él a mintegy 7000 lelket számláló községünk lakossága, mert a lakosság söpredékéből egy csőcselék társaság állandóan lövöldözéssel és mindenféle halálos fenyegetéssel rémíti s izgalomba tartja azt, úgy annyira, hogy a személyi és vagyonbiztonság a lehető legrosszabb lábon áll, miért is nagyon kérem Főszolgabíró Urat, hogy a 26 főből álló, helyi nemzetőrség és a 22 főből álló csendőrségi nemzetőrséget okvetlenül fenntartani szíveskednék, mert máskülönben semmi körülmények között a lakosság személyi és vagyonbiztonságáért egy perezre sem állok jót, s egyben kérem, hogy az ezek díját a jövőre is utalványoztatni szíveskednék.


    Irsa, 1918. évi deczember hó 14-én. Kollár Mihály [s. k.]

    jegyző P.H.

    [158] 1919. március [22. és 31. között].

    Idézet

    „...három szeméj eltávolítását kérjük, már húsz éve sanyargatják... proletár testvéreinket...”

    Alsónyáregyházai és dánosi cselédek „panaszbíróságot" alakítanak.

    Sürgősen értesítjük a panaszbíróságot, hogy kérésünknek mihamarébb hejt adjon és szeméjes vizsgálat után három szeméj eltávolítását kérjük, már húsz éve sanyargatják proletár testvéreinket Vekerle birtok Alsónyáregyháza és dános egy birtok otvan egy kisaszony valóságos moslékkal táplálja a benkosztos cselédeket kilozsirokat kér kölcsön a cselédnektül és nem adja meg, már három hejen kért az egész háború alat a cselédségnek nem adta ki a lábbeli talpakat lestár Sándor parádés kocsis töbször kérte Kegyelmes ur meg is parancsolta és mégse adta ki. parádés kocsisnak két kiló kenyér árával is tartozik két szolgalónak nem adta ki a szegödöt czipőt.

    Ujfalusi Julis azért elisjöt van egy ispán Zesztrán Petár ezis öt év alat elhuszta ellopta a cselédek élelmit azok koplaltak ö eladta a lisztet 2 fr és 4 forintér kilóját de adót kocsiszámra is mákot 7 frtér literjit, petróljomat 3. és 4 forintér literjit még ma is árul fel van rakva a lopót a kovalik gépész padlására ő jelenleg nincs ithon de a szeretője a kivel él az árulja a holmit elsőn haza gyün de még sok van a mit árusit amit a szegény cseléd szájábul lopót el Pesti gyuláné meg mondja kik viték a lisztet van egy gazda Farkas Ferkó tud mindent és lát mindent de ö is ojan mind az Emma kiadó kisaszony most a gazda ád ki főzni keveset és moslékot szegénytől elhúzza és ászt nem jelenti be menyi lopót van az ispánnál meg se látja a népeket akik vásárolni mének mákot lisztet petróljomot még a pinczébe pancsót bort is készitenek a mit a szegény cselédnek fertájkor ki mérnek talán még mostis található a kispinczébe a mit az uraság kiad ők nem adják ki a cselédeknek cselédek koplalnak és éheznek meg mondja a mostani gazdaszony mert éhezik és a gazda nem adja ki de erről az uraság nem tud sémit van egy olasz fogoj birka pásztor éhezik rongyos se czipö se ruha eszi a tetű tesék meg vizsgálni tisztát évrül évre nem kap télen trágyával takaródzat se gazda se ispán se Kisaszony nem halgata meg az uraság errül sémit se tud a már 5 éve nem volt kint mi előbi vizsgálatot kérünk sürgősen

    Elvtársak

    Eredeti jegyzőkönyv, kérelem.

    Eredeti írásmód szerint, betűhíven közöljük a fenti levelet.


    Iratok Pest megye történetéhez 1918–1919 - Pest Megye Múltjából 2. (Budapest, 1969) OKMÁNYOK II. Az őszirózsás forradalom Pest megyében 87. 209-210.
    Válasz · · - 2021.07.11 03:02

Bejelentkezés

Még nem regisztráltál? Regisztráció

Üzenőfal

Üzenet küldéséhez be kell jelentkezned.
villicus
3 év
Literarum radices amarae sunt, — fructus jucundiores. (Cato.)
villicus
4 év
Pecunia si uti scias, ancilla est, — si nescias, domina. (Seneca.)

Legújabb hozzászólások

Felhasználók

Online vendégek: 1

Online tagok: 0

· Regisztráltak: 1
· Legújabb tag: villicus

Minden jog fenntartva © 2024 Pusztabokrok LLC
Powered by PHP-Fusion Copyright © 2024 PHP-Fusion Inc
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.

Bootstrap Theme by PHP-Fusion Inc
114,497 egyedi látogató | Generálási idő: 0.33996 másodperc | Átlag: 0.33996 (0) másodperc | Lekérdezés: 66