Cur igitur nobis scribe ?

villicusvillicus Dátum 4 év
„Mivel az emberi természet fogyatékossága miatt az idő múlásával az elmúlt dolgok emlékére könnyen homály borul, méltó, hogy írás hordozza és erősítse meg azt, ami törvényes személyek között köttetett, hogy így mind az írás bizonysága, mind alkalmas férfiak tanúskodása révén sérthetetlen és megingathatatlan legyen. Ezt én Béla, Magyarország felséges királya megfontoltam és, hogy a királyi felséget óvjam attól, nehogy a jövőben valamelyik jelenlétemben megtárgyalt ügyben a döntés elfelejtődjék, fontosnak ítélem, hogy felségünk előtt a kihallgatás alkalmával bármely ügyben született döntés tanúbizonysága írás legyen.” [ III. Béla király, az Úr 1181. évében ]

Szerző villicus

Én Főadminisztrátor vagyok ezen az oldalon. .

2 hozzászólás

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
  • villicus
    dánszentmiklósi kistükör, helytörténeti kutatás (középkori oklevelek, egyéb írásos kútfők)
    Válasz · · - 2021.07.05 16:53
  • villicus
    A középkori oklevelek (rövid összefoglaló) az általuk kifejezett jogi tényt véve alapul - három nagy csoportba sorolhatók:

    [1] kegynyilvánító oklevelek,
    [2] kormányzati oklevelek,
    [3] a bíráskodással kapcsolatos oklevelek.


    A legtöbb oklovélfajtát latin szóval jelöljük. Ez a szó rendszerint egy melléknév többes nőnemű nominativusa, minthogy a "litterae" szó mellőle a gyakorlatban elkopott. A gyakrabban előforduló oklevélfajták a következők:

    [1]

    Donationales. Általában adománylevél, de leginkább birtokadománylevelet értünk alatta.
    Teloniales. Vám- vagy vámjövedelemadományozó oklevél. Legtöbbször meglévő vámot adományoznak, de az új vámot létesítő adománylevélnek is ez a neve.
    Nundinales. Mindenféle vásárjogot adományozó oklevél.
    Nobilitationales. A nemesi rendben való felvételt biztositó oklevél, mely a XV. századtól gyakran össze van kötve cimeradományozással. Ilyen esetben az oklevél neve: armales. A cimeradományozó privilégiuma legtöbbször tartalmazza az adományozott cimernek és tartozékainak színes rajzát is.
    Confirmatoriae. Megerősítő oklevél, mellyel a király előző uralkodók adományát örökölt birtok adás-vételét stb. jóváhagyja vagy más megerősítést igénylő ügy felsőbb jóváhagyását tartalmazza.
    Exemptionales. Kiváltságot biztositó, kiváltságos jogállást adományozó oklevél. Az adomány szólhat természetes és jogi személynek egyaránt / pl. városi kiváltság adományozása /.
    Proteotianales. Oltalomlevél. Személyek, egyházi intézmények különös pártfogásba vétele, s erről az érdekelt hatósági személyek értesítése a "miheztartás végett"... Mosoly
    Praefectionales. Fiúutód nélkül lévő nemes lányának fiúsítása, hogy ezzel a fiukat megillető örökösödési jog birtokába jusson.
    Grationales. Megkegyelmezést biztositó levél. Elítéltnek, vagy hűtlenségbe esettnek a büntetlenség biztositása.

    [2]

    Decretum. Az országgyűlési végzéseket, törvényeket leiró királyi oklevél.
    Béke- és szövetségkötésről kiállitott oklevelek. Kinevezések, megbízólevelek.

    [3]

    Fassionales. Hiteleshelyek (Loca authentica, credibilia, testimonialia...), biróságok, közjegyzők előtt magánjogi természetű ügyekben felek bevallásokat / fassio / tettek, melynek megtörténtéről a hiteleshely, a biróság vagy a közjegyző bizonyító oklevelet állított ki. Hiteles helyeknek nevezzük azokat a káptalanokat és konventeket vagy szerzetesi monostorokat, amelyek a királyon és a főbb országos méltóságokon kívül hiteles pecséttel bírtak és felhatalmazás alapján az ország lakosainak birtokairól vagy más egyéb jogokról szóló okleveleket készíthettek, illetve őrizhettek (conservatorium, sacristia, camara). Ez a „közhitelességi szervezet” egy tipikus, 13. században megjelenő magyar jogintézmény (megszűnés 1874. évi 35. tc. 214. §-a, feladatait átveszi a királyi közjegyzőség intézménye), tagjaikat hitelesítés, bizonyságtétel és végrehajtás végett törvényesen, helyszíni szemle vagy "adatgyűjtés" érdekében kiküldhették.

    Az oklevelek vagy eredetiek (diplomata authentica, originalia, autographa) vagy csak másolatok (copiae, apographa); az utóbbiak vagy hitelesek (transsumpta), vagy közönségesek (paria). Az eredeti (hiteles) oklevelek papírra vagy hártyára, ünnepélyes stílusban (stylus solemnis) íródtak és a bizonyító erejük növelése, illetve a hamisítás megnehezítése érdekében, többnyire pecsétekkel (sigilla), monogrammákkal, cyrogprahum -al (kirográf), aláírásokkal (subscriptiones) vagy más külső jelekkel - aminek az egyik oka a korra jellemző általános írástudatlanság volt - látták el őket.

    Tekintettel az éra mostoha „iratkezelési" körülményeire, az oklevelek könnyen elveszhettek vagy megrongálódhattak, ezért az értékesebb oklevelekről általában több eredeti példány készült. Az előbb említett okokból szokás volt az eredeti oklevelet, valamilyen „törvényes közeg" bevonásával átíratni és az így elkészült másolat(okat) hitelesíteni. Köznapi használatra készültek közönséges, nem hitelesített, átiratok is (mint napjaink fénymásolatai...), egyszerű kópiák, ezeket gyakran egy "dossziéba", gyűjteménybe egyesítették (oklevélgyűjtemények, regestumok).

    Miután az oklevelek jogviszonyokra vonatkoztak és segítségükkel jogokra (előnyre, vagyonra) lehetett szert tenni, minden korban rendkívül népszerű foglalatosság volt a hamisításuk (már a római időkben is Aelius Lampridius a „scriptores historiae Augustuae” (Historia Augusta) íróinak egyike Alexander Severus császárról azt írja, hogy ez egy jegyzőnek, ki hamis leveleket használt, jobb keze ujjidegeit szétvágatta „ita ut nunquam posset scribere“).

    A fassionalis oklevelek tárgya a legváltozatosabb lehet. A leggyakrabban alkalmazott bevallás-fajtákról készült oklevelek önálló elnevezéseket is kaptak, Igy az elzálogosítás és a zálogösszeg átvétele megtörténtéről szóló bevallásról kiállitott zálogoló levél: pignoraticiae. A zálogösszeg vagy bármely más adósság, bírság stb. megfizetéséről, a teljesített kötelezettségről tett bevallás ügyében kiállitott oklevél neve: expeditoriae. Igen gyakori oklevélfajta a protestatoriae, amelyet hivatalosan bejelentett tiltakozásáról állitottak ki.

    Ha valaki szomszédja, vagy bárki más által jogtalanságok szenvedett / legtöbbször birtokrész elfoglalása / jogainak fenntartása érdekében a biróság vagy a hiteleshely előtt tiltakozást jelentett be és eltiltotta ellenfelét a jogtalan birtoklástól / ellálló levél: inhibitoriae , prohibitoriae /.

    Tiltakozást lehetett bejelenteni a királlyal szemben is, ha pl a király a tiltakozó birtokát elajándékozta vagy el akarta adományozni, A tiltakozásra a későbbi perinditás érdekében szükség volt. Egyszerű bevallás útján történt a perbeli megbízottak / procuratorok, ügyvédek / megbízása.


    Történeti segédtudományi alapismeretek I. Összeáll. Borsa Iván. Bp. 1959. LOK 72 p.I. Oklevéltan (diplomatika) 15-17.
    Válasz · · - 2021.07.11 00:15

Kategória
Blog archívum
Szerző

Bejelentkezés

Még nem regisztráltál? Regisztráció

Üzenőfal

Üzenet küldéséhez be kell jelentkezned.
villicus
3 év
Literarum radices amarae sunt, — fructus jucundiores. (Cato.)
villicus
4 év
Pecunia si uti scias, ancilla est, — si nescias, domina. (Seneca.)

Legújabb hozzászólások

Felhasználók

Online vendégek: 1

Online tagok: 0

· Regisztráltak: 1
· Legújabb tag: villicus

Minden jog fenntartva © 2024 Pusztabokrok LLC
Powered by PHP-Fusion Copyright © 2024 PHP-Fusion Inc
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.

Bootstrap Theme by PHP-Fusion Inc
114,491 egyedi látogató | Generálási idő: 0.36858 másodperc | Átlag: 0.36858 (0) másodperc | Lekérdezés: 69